Esnek Güneş Paneli

Bu içeriğimizde hafifliği ve esnekliği sayesinde yatlarda, karavanlarda ve taşınabilir ürünlerde kullanılabilen esnek güneş paneli ile ilgili bilmeniz gerekenleri derledik.
Güneşten elektrik üretiminde en yaygın olan fotovoltaik sistemlerin temelinde güneş panelleri bulunmaktadır. Piyasada çeşitli güneş panel türü farklı alanlarda kullanılmaktadır. Monoktristal, poliktristal gibi standart olarak kategorize edilen çeşitler en çok kullanılan güneş panel çeşitleridir. Bir diğer güneş paneli çeşidi olan ve yazımızın konusu olan esnek güneş panelinin de kullanımı her geçen gün artış göstermektedir. Gelin şimdi esnek güneş panellerini daha yakından inceleyelim.
Esnek Güneş Paneli Nedir?
Esnek güneş paneli, üretiminde kullanılan malzemeler nedeniyle esneyebilen ve karavanlar, yatlar, taşınabilir ürünler gibi spesifik alanlarda kullanılabilen hafif bir güneş paneli çeşididir.
Esnek güneş panelleri, standart güneş panellerine göre daha incedir ve yapısında kullanılan malzemeler biraz daha farklıdır. Bu da esnek güneş panelini bükülebilir ve daha hafif hale getirmektedir. Bu özelliği sayesinde de çok farklı alanlarda kullanılabilmektedir.
Esnek Güneş Panelinin Yapısı
Esnek güneş panelleri standart güneş panellerine benzer bir şekilde yapısında fotovoltaik silikon güneş hücreleri bulunmaktadır. Ancak esnek güneş paneli, standart güneş panellerinde kullanılan güneş hücrelerinden 300 kez daha ince olan güneş hücrelerinden yapılmaktadır. Bu da esnek panellerini çok daha hafif ve esnek yapmaktadır.
Geleneksel güneş panellerinin aksine esnek panellerin yüzeyi cam veya metal ile kaplı değildir. Bunun yerine ETFE (Ethylene tetrafluoroethylene) olarak bilinen kolaylıkla bükülebilen bir polimer ile kaplıdır. Bu da paneli olabildiğince ince ve hafif yapar ve hücrelerin şekillenebilmeni sağlar. Ayrıca esnek güneş panellerinde alüminyum çerçeve de yoktur bu da kurulumlarının daha kolay olmasını sağlar.
Tabi ki de esnek güneş panelinin bu esnek yapısının da bir bedeli vardır. Esnek güneş panelleri standart panellere göre daha düşük verime ve dayanıklılığa sahiptir.
Esnek Güneş Panelinin Verimi
Esnek güneş panelinin verimi kullanım koşuluna ve panel çeşidine göre değişiklik göstermekle beraber %9 – %15 arasında bir verime sahiptir. Esnek güneş panellerinin güç çıkışı da şuan için 100 W-175 W arasındadır.
Esnek güneş panelleri ilk kullanımından itibaren yıllara göre de verim kaybı yaşamaktadırlar. Standart güneş panellerine göre daha verimsiz ve dayanıksız olduğundan her yıl verim kaybı daha fazla olmaktadır. Bu sebepten de standart güneş panelleri için verilen 20-25 yıl garanti süreleri, esnek güneş panelleri için 5-10 yıl arasındadır. Esnek güneş panelinin ömrü de 15-20 yıl arası olarak değerlendirilmektedir.
Esnek Güneş Paneli Nerelerde Kullanılır?
Esnek güneş panelleri çok çeşitli alanlarda kullanılmaktadır. Taşınabilir malzemelerden yatlara kadar birçok kullanım alanına sahiptir.
Karavanlarda Kullanımı
Karavanlardaki aydınlatma, şarj, buzdolabı ve TV gibi cihazların kullanımı için gereken elektrik akülerden sağlanır. Bu akülerin şarjı için de birçok karavanda güneş panelleri bulunmaktadır.
Esnek güneş panelleri de karavanlar sıklıkla kullanılmaktadır. Estetik görünümü, hafif oluşu ve bükülebilir olması nedeniyle birçok karavan modeli için kurulumu oldukça uygundur.
Yatlarda Kullanımı
Gemiler ve yatlar aydınlatma, navigasyon gibi fonksiyonlar için elektriğe ihtiyaç duyarlar. Esnek güneş panelleri de bu ihtiyacın tamamını veya kısmen karşılamak için kullanılmaktadır.
Küçük yatlarda tüm elektriği karşılayabilirken büyük yatlarda akülerin şarj edilmesinde kullanılmaktadır. Bu şekilde akülerin şarjı için gerekli yakıttan tasarruf edilmiş olur.
Esnek güneş panellerinin adapte edilebilirliği, hafifliği ve esnekliği sayesinde yatların kullanılmayan alanlarına kolaylıkla monte edilebilmektedir.
Taşınabilir ve Giyilebilir Ürünlerde Kullanımı
Esnek güneş panelleri ayrıca giyilebilir ve taşınabilir ürünlerde de yaygın olarak kullanılmaktadır. Kampa gittiğinizde çadırınızın dışındaki güneş hücreleri ile aydınlatma ve şarj ihtiyacınızı karşılayabilrisiniz veya bir doğa yürüyüşü sırasında çantanızın üzerine monte edilmiş mini bir esnek güneş paneli ile telefonunuzu şarj edebilirsiniz.
Esnek Güneş Panelinin Avantaj ve Dezavantajları
Buraya kadar anlattıklarımızdan esnek güneş panellerinin olumlu ve olumsuz yanlarını anlamışsınızdır. Her şeyde olduğu gibi esnek güneş panelinin birçok avantajı beraberinde dezavantajlarını da getirmektedir.
Esnek Güneş Paneli Avantajları
Esnek güneş panellerinin başlıca avantajları aşağıdaki gibi sıralanabilir.
- Yapısı gereği oldukça hafiftir.
- Hücrelerinin inceliği yüzeyindeki polimer malzeme sebebiyle oldukça esnektir.
- Standart güneş panellerine göre daha estetik bir görünüme sahiptir.
- Hafif, esnek ve estetik oluşu esnek güneş panellerini taşınabilir ve giyilebilir ürünler gibi çok spesifik alanlarda kullanılmasını sağlar.
- Montajı standart güneş panellerine göre daha kolaydır.
Esnek Güneş Panelinin Dezavantajları
Esnek güneş panellerinin bazı dezavantajları aşağıdaki gibidir.
- Verimi standart güneş panellerine göre daha düşüktür.
- Çalışma şartlarında yıllara göre verim kaybı daha yüksektir.
- Ömrü standart güneş panellerine göre daha kısadır.
- Birim maliyeti standart paneller ile kıyaslandığında oldukça yüksektir.
- Esnek güneş panelleri standart panellere göre daha düşük bir güç çıkışı sağlamaktadırlar.
Esnek Güneş Panelleri Ne Kadardır?
Esnek güneş panellerinin standart güneş panellerine göre daha pahalı olduğunu belirtmiştik. Peki esnek güneş panellerinin fiyatı ne kadar? Bu sorunun cevabı döneme göre değişiklik gösterse de standart bir esnek güneş panelinin fiyatı güç ve kalitesine göre 100 $ ile 500 $ arasında değişmektedir.
Sonuç
Sonuç olarak esnek güneş panelleri güneşten elektrik üretimi konusunda kullanıcılara çeşitlilik sağlamaktadır. Yüksek güçte çeşitlerinin olmaması ve yüksek maliyeti nedeniyle santral ve konutlarda kullanımı mümkün olmasa bile gemilerde, karavanlarda, taşınabilir ve giyilebilir ürünlerde kullanımı birçok açıdan yenilik oluşturmaktadır.
Esnek güneş paneli ile ilgili olarak bilmeniz gerekenleri derlediğimiz içeriğimiz ile ilgili olarak görüşlerinizi ve önerilerinizi vize yorum olarak belirtebilirsiniz.