Bifacial Güneş Paneli

Bifacial Güneş Paneli çift yüzlü olarak elektrik üretebilecek güneş panelidir. Fotovoltaik güneş panel teknolojisi bu alana olan yatırımların artması ile hızlı bir şekilde gelişmeye devam ediyor öyle ki bifacial güneş paneli de bu gelişmenin bir sonucu olarak karşımıza çıkıyor. Güneşi hem önden hem de arkadan alarak elektrik üretebilen çift yüzlü olarak da bilinen bifacial güneş paneli ile ilgili bilmeniz gerekenleri bu içeriğimizde sizler için derledik.

Bifacial (Çift Yüzlü) Güneş Paneli Nedir?

Bifacial (Çift Yüzlü) Güneş Paneli Nedir?
Bifacial (Çift Yüzlü) Güneş Paneli Nedir?

Bifacial güneş paneli, güneş ışınlarını ön ve arka olmak üzere iki yüzünden de elektriğe dönüştürebilen bir güneş paneli çeşididir. Geleneksel güneş panelleri, sadece tek bir yönde yani ön kısmına gelen güneş ışınlarını elektrik enerjisine dönüştürebilmektedir.

Bifacial güneş paneli bu özelliğini hem ön hem de arka yüzüne yerleştirilen güneş hücreleri sayesinde kazanmıştır. Bu sayede hem ön kısma gelen güneş ışınlarını hem de yerden yansıyarak arka yüze gelen güneş ışınlarını da elektriğe dönüştürebilmektedir.

Bifacial güneş panelleri, arazi tipi kurulumlarda, güneş takip sistemlerinde, balkon gibi güneşi her iki yönden alabileceği uygulamalarda tercih edilmesi daha verimli olacaktır. Fakat çatı tipi uygulamalarda bifacial güneş paneli kullanımı anlamsızdır. Çünkü bifacial güneş paneli çatıya monte edildiğinden arka yüzüne güneş ışını yansıyamaz ve bundan dolayı da standart güneş panelleri gibi sadece tek yüzden elektrik üretimi yapabilir.

Ancak farklı montaj çeşitleriyle çatılarda panel çatı arasındaki boşluk artırılarak kurulan bifacial güneş panelleri vardır. Tabi burada daha farklı montaj aparatları ve şekli kullanılması gerekmektedir.

Bifacial Güneş Paneli Özellikleri

Bifacial güneş panellerinin iki yönden elektrik üretimi yapabilmesinin dışında hem yapısal hem güç çıkışı olarak çok sayıda da özelliği bulunmaktadır.

Bifacial güneş panelleri, yansıma ile de elektrik üretimi yaptığından dolayı %15 civarı daha fazla elektrik üretimi yapabilmektedir. Yani 370 W bir güneş paneli, yansıma ile arka yüzeyde yapacağı elektrik üretimi ile birlikte toplamda 425 W güce ulaşabilir.

Bifacial güneş panellerinin yıllara göre verim kaybı da daha düşük olduğundan verimli elektrik üretim ömrü de daha uzundur. Yani bu 30 yıl sonra bile etiket değerinin %80-85 arasında elektrik üretimi yapabileceği anlamına gelir. Yıllara göre verim kaybı %0,5-0,6 civarındadır ve standart güneş panellere göre daha azdır. Üretici firmalar çift yüzlü güneş panelleri için yaklaşık 10-12 yıl garanti vermektedirler.

Bifacial güneş panel verimlilikleri de kullanıldığı uygulamaya göre %18-20 arasına ulaşabilmektedir.

Bifacial güneş paneli için kurulacağı alandaki zemin ve çevre durumu da önemlidir. Örneğin, karlı bir zeminin yansıması daha fazla olduğundan elektrik üretim verimi daha fazla olur.

Bifacial ve Tek Yüzlü Standart Güneş Panelleri

Bifacial güneş paneli iki yönden güneş ışığını alıp elektrik üretebildiğinden doğru kullanıldığı zaman standart tek yüzlü güneş panellerinden daha verimlidir.

Bifacial güneş panelleri dikey olarak arazi tipi uygulamalarda kurulursa güneş doğuşundan batışına kadar iki yönden elektrik üretimi sağlayabilir. Dikey kurulumda paneller üzerinde kar birikmesi de olmayacağından buna bağlı bir verim kaybına da daha dirençli olurlar. Kısacası bifacial güneş panelleri standart panellere göre daha dayanıklıdır.

Bazı avantajları bifacial güneş panellerini öne çıkarsa da standart tek yüzlü güneş panelleri birçok yönden kullanıcılar için daha iyidir. Çünkü bifacial güneş panelleri için farklı montaj ve işçilik gerekmektedir. Buna bağlı olarak kullanılacak konstrüksiyon ve diğer montaj ekipmanları da değişiklik göstermektedir. Yüksek verimliliği sadece bazı montaj şekillerinde sağlanabilmektedir. Güneş panellerinde alışık olmadığımız dikey montaj veya standart sistemlere göre çok daha maliyetli olan güneş takip sistemlerinde kullanılması gerekmektedir.

Tüm bunlara bakıldığında bifacial güneş panelleri sadece belirli uygulamalarda ve projelerde yüksek verimlilik sunmaktadır. Siz bifacial güneş panellerini çatınızda kullanırsanız çok daha fazla para ödeyerek standart güneş panelleriyle aynı elektriği üretirsiniz. Bundan dolayı çift yüzlü güneş panellerini arazi tipi uygulamalarda, güneş takip sistemlerinde tercih etmeniz daha mantıklı olacaktır.

Bifacial Güneş Panellerinin Kullanım Alanları

Bifacial Güneş Paneli
Bifacial Güneş Paneli

Önceki paragraflarda bifacial güneş panellerinin daha çok arazi tipi uygulamalarda kullanımının daha verimli olduğunu belirtmiştik. Ayrıca evlerde pergole sisteminde kullanımı da uygundur. Genel olarak baktığımız zaman bifacial güneş panelleri için uygun olan güneş enerji uygulamaları aşağıdaki gibidir.

  • Tarım GES Uygulamaları (Agrivoltaics)
  • Çift eksenli güneş takip sistemleri
  • Sabit açılı arazi uygulamaları
  • Binaya Entegre Fotovoltaik Güneş Enerji Sistemleri (BIPV)
  • Evlerde, bahçelerde kurulan Pergolelerde

Sonuç olarak çift yüzlü bifacial güneş panellerini projenize uygun olarak kullanmanız yatırım maliyetinizi yönetmenizde ve geri ödeme süresini kısaltmanızda önemli bir rol oynamaktadır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir