Monokristal ve Polikristal Güneş Paneli Arasındaki Farklar
Monokristal ve Polikristal Güneş Paneli Arasındaki Farklar bir çok konuda önem taşımaktadır. Özellikle yeni panel seçimi esnasında yapacağınız yanlış seçim sizi masraflı çözümler üretmeye sevkedebilir. Güneşten elektrik üretiminde kullanılan en yaygın yöntem olan fotovoltaik güneş panellerinin en yaygın kullanılan çeşitleri olan monokristal güneş paneli ve polikristal güneş panelleri arasındaki farkları sizler için derledik.
Monokristal Güneş Paneli Nedir?
Monokristal güneş paneli, basitçe tanımlamak gerekirse tek kristal yani monokristal yapıda olan güneş hücrelerinden üretilen bir güneş paneli çeşididir.
Monokristal güneş hücreleri, silindir ingot halinde şekillenen tek silikondan üretilmektedir. Monokristal hücreler poli kristal hücrelere göre daha yüksek verim ve estetik görünüme sahiptir.
Monokristal hücrelerin daha verimli olmasının en büyük sebebi ise tekli kristal yapılarından dolayı elektron akışı daha fazla alanları vardır. Bundan dolayı da daha yüksek elektrik üretimi sağlamaktadır.
Sonuç olarak monokristal güneş panelleri, polikristal güneş panellerine göre daha verimlidir ve daha fazla güç çıkışı sağlar. Monokristal panellerin güç çıkışı daha fazla olduğundan daha az sayıda panel ile diğer panel türlerinden daha fazla elektrik üretimi sağlayabilirsiniz.
Örneğin çatınıza kuracağınız 10 kW gücünde bir sistem için 27-30 arası polikristal güneş paneli gerekirken, aynı gücü 20-24 arası monokristal güneş paneli ile elde edebilirsiniz.
Polikristal Güneş Paneli Nedir?
Polikristal güneş panelleri de silikondan yapılan güneş hücrelerinden oluşmaktadır. Ancak tekli kristal silikon yerine çoklu kristal yapıda yani polikristal güneş hücrelerinden meydana gelmektedir.
Polikristal güneş panelleri, monokristal güneş panellerine göre daha az verime sahiptir. Bunun nedeni de monokristal hücrelerin tam tersi olarak polikristal hücrelerin elektron akışı için daha az alana sahiptir. Öte yandan üretiminin daha kolay olması sebebiyle monokristal güneş hücrelerine göre daha ucuzdur.
Sonuç olarak polikristal güneş panelleri, monokristal güneş panellerine göre daha ucuzdur ama daha düşük verime sahiptir. Yani aynı güçte bir fotovoltaik güneş enerji sistemi elde etmek için monokristal güneş panellerine göre daha fazla polikristal güneş paneli kullanmanız gerekmektedir.
Monokristal ve Polikristal Güneş Paneli Arasındaki Farklar
Monokristal ve polikristal güneş panellerinin bazı temel kriterlere göre kıyası aşağıdaki tablodaki gibidir.
Metrik | Monokristal Güneş Panelleri | Polikristal Güneş Panelleri |
Maliyet | Daha pahalıdır | Daha uygundur |
Verimlilik | Daha verimlidir | Daha az verimlidir |
Estetik | Güneş hücreleri koyu renktedir | Güneş hücreleri daha açık renktedir |
Ömür | 25 yıl verimli elektrik üretimi sağlar | 25 yıl verimli elektrik üretimi sağlar |
Sıcaklık Katsayısı | Düşük sıcaklık katsayısı, sıcaklık değişikliklerinde daha düşük verim kaybı | Yüksek sıcaklık katsayısı, sıcaklık değişikliklerinde daha fazla verim kaybı |
Maliyet
Monokristal güneş hücrelerinin üretimi polikristal hücrelere göre daha maliyetledir. Bu da monokristal güneş panellerinin polikristal güneş panellerine göre daha pahalı olmasına neden olmaktadır. ,
Tabi buradaki maliyet farkı sadece güneş panelleri içindir. İnvertör, işçilik, kablolama, konstrüksiyon maliyetleri iki panel türü için de aynıdır.
Monokristal güneş paneli daha pahalı olsa da daha verimli oluşundan dolayı uzun vadede amorti süresini kısaltmaktadır. Bundan dolayı da yatırımların buna göre yapılması gerekmektedir.
Verimlilik
Monokristal güneş panellerinin verimi polikristal güneş panellerine göre daha yüksektir. Monokristal güneş panellerinin verimlilikleri %23 seviyesinin üzerine çıkarken, polikristal güneş panellerinde bu seviye %20’nin altındadır.
Estetik
Estetik açıdan monokristal ve polikristal güneş panellerinin en büyük farkı yapısındaki hücrelerin renkleri ve şeklidir. Monokristal hücreler koyu renktedir ve köşeleri kesiktir. Polikristal hücreler ise açık renktedir ve kare şeklindedir.
Ömür
Monokristal ve polikristal güneş panellerinin ömürlerine baktığımız zaman ise iki panelinde 25 yıla kadar verimli elektrik üretebildiğini söyleyebiliriz. Tabi çalışma koşullarında yıllara göre verim kaybı polikristal güneş panellerinde daha fazla olmaktadır. Bundan dolayı monokristal paneli daha uzun süre daha verimli bir şekilde kullanabilirsiniz.
Sıcaklık Katsayısı
Monokristal güneş panelleri, polikristal güneş panellerine göre daha düşük sıcaklık katsayısına sahiptir. Yani sıcaklık değişikliklerinden daha az etkilenmektedir.
Sonuç
Günümüzde monokristal güneş paneli half-cut, bifacial gibi çok yüksek verimlilik sağlayan modelleri sebebiyle özellikle santral sistemlerinde daha fazla kullanılmaktadır. İlk yatırım maliyeti yüksek olsa da orta ve uzun vadede sistemin geri ödeme süresini kısaltmaktadır.
Öte yandan polikristal güneş panelleri de daha ucuz olması sebebiyle özellikle de ev tipi küçük sistemlerde hala yaygın olarak kullanılmaktadır. Bundan dolayı projenize en uygun güneş panelini seçmeniz önemlidir. Küçük off grid bir sistem için polikristal güneş paneli seçebilir, uzun vadeli şebekeye bağlı sisteminiz için de monokristal güneş panelini seçebilirsiniz.
Polikristal güneş panelleri de silikondan yapılan güneş hücrelerinden oluşmaktadır. Ancak tekli kristal silikon yerine çoklu kristal yapıda yani polikristal güneş hücrelerinden meydana gelmektedir.
Monokristal güneş paneli, basitçe tanımlamak gerekirse tek kristal yani monokristal yapıda olan güneş hücrelerinden üretilen bir güneş paneli çeşididir.