MC4 Konnektör

MC4 Konnektör, güneş panel kablolarının birbirine bağlanması için çentikli kilit ile sıkı geçme bir konnektör çeşididir. Standart konnektörlere göre su geçirmeme, ısıya dayanıklılık gibi özellikleri güneş panellerinde kullanımı için MC4 konnektörleri ideal hale getirmektedir. Bu içeriğimizde sizlere fotovoltaik güneş enerji sistemi kurulumlarında önemli bir yeri olan bu konnektörler ile ilgili bilmeniz gerekenleri derledik.

MC4 Konnektör Nedir?

MC4 Konnektör, güneş panellerini birbirine bağlamak için kullanılan erkek ve dişi uçlardan oluşan bir elektrik bağlantı ekipmanıdır. MC4Multi-Contact 4 mm ifadesinin kısaltılmış halidir. Burada 4 mm konnektörün bağlandığı uç kısmının çapını ifade etmektedir.

MC4 konnektörlerinin ilk resmi üreticisi ise İsveç merkezli Stäubli Muli-Contact şirketidir. MC4 adında satılan bu konnektörler ise bu firmanın patentli ürünüdür. Tabi piyasada özellikle Çin’de çok sayıda MC4 adı altında üretilip satılan çok sayıda konnektör vardır. Bu konnektörleri alırken mutlaka güvenlik sertifikalarını incelemeniz ve standart değerleri karşılayıp karşılamadığına da bakmalısınız.

MC4 konnektörler, güneş panel kablolarının birbirlerine güvenli bir şekilde bağlanmasını sağlar. Bu konnektörler genellikle güneş panel üreticileri tarafından kablolara yerleştirilme veya kurulum yapan teknisyenler tarafından MC4 sıkma pensesi gibi araçlarla monte edilmektedir.

MC4 ve uyumlu ürünler güneş sektöründe küreselleşmiştir ve 2011 yılından bu yana üretilen güneş panellerinde bulunmaktadır. Yeni tip MC4 konnektörlerinin voltaj dayanıklılığı 1500 V’a kadar ulaşabilmektedir.

Ayrıca MC4 geniş sıcaklık aralığına dayanıklıdır. Genellikle bu konnektörler -40 ve +90 santigrat dereceye kadar dayanıklıdır.

MC4 çoğunlukla orta ve büyük güçlerdeki güneş panellerinde pozitif ve negatif kablolara bağlı bir şekilde gelmektedir. MC4’ler solar kablo olarak bilinen fotovoltaik güneş panel uygulamalarında kullanan özel kablolara MC4 konnektör sıkma pensesi ile monte edilir.

MC4 Konnektör Nasıl Bağlanır?

MC4, kabloya MC4 sıkma pensesi ile monte edilir. Dişi ve erkek uçların birbirlerine geçmesi ile de bağlantı yapılır. Tabi bu bağlantıda konnektörlerin birbirlerine tam olarak bağlandığından emin olunmalıdır. Genellikle birbirine geçirdiğiniz esnada bağlantı sesini duyarsınız.

Güneş panellerinde pozitif ve negatif olmak üzere iki farklı çıkış vardır. MC4 konnektörler erkek ve dişi olarak panellere monte edilmiştir. Erkek ve dişinin birbirine sıkı geçmesi ile güneş panel bağlantıları yapılmaktadır. Genellikle erkek konnektör güneş panelinin pozitif (+) ucunu, dişi konnektör ise negatif (-) ucu temsil eder.

MC4 Seri ve Paralel Bağlantı

MC4’lerin, güneş panellerin seri ve paralel bağlantısı için farklı modelleri bulunmaktadır.

MC4 Seri Bağlantı

Aşağıdaki gibi + ve – bağlantı yapılırken standart MC4 kullanılarak bağlantı yapılır. Zaten çoğu güneş panelleri size bu aparatları bu şekilde sağlamaktadır.

MC4 Konnektör Seri Bağlantı
MC4 Konnektör Seri Bağlantı

MC4 Paralel Bağlantı

Fakat paralel bağlantı yapılacaksa yani tüm pozitif uçlar birbirine ve tüm negatif uçlar da birbirine bağlanacak ise o zaman aşağıdaki görseldeki gibi paralelleme aparatlarını kullanmanız gerekmektedir. Bu aparatlar çoklu giriş ve tekli çıkış sağlamaktadır.

MC4 Konnektör Paralel Bağlantı
MC4 Konnektör Paralel Bağlantı

MC4 Konnektörün Güneş Panelleri için Önemi

MC4 konnetörler güneş panellerini çevre şartlarına karşı korumaktadır. Genel olarak baktığımız zaman bu konnektörlerin sağladığı faydalar aşağıdaki gibidir.

  • Su geçirmez.
  • Oksitlenmez ve buna karşı kabloları da korur.
  • Fırtınalı şartlarda bağlantıların kopmasını önler.
  • Bağlantısı kolay olduğundan montaj süresini kısaltır
  • Yüksek ısıya karşı dirençlidir.
  • Voltaj dayanıklılığı da yüksektir.

Sonuç olarak bu konnektörlerin kullanımı, sistem güvenliği ve çalışma ömrünün uzatılması için önemlidir. Ayrıca sistemin de bakım masraflarını da düşürmektedir. Projelerinizde güneş panellerini birbirine bağlarken mutlaka MC4 konnektör kullanın.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir