Optimizer

Optimizer son zamanlarda popüler olan ve her bir paneli ayrı olarak değerlendirmenize olanak sağlayan, her bir panele montajı yapılabilen kontrol üniteleridir.

Dizi inverterlerde bilindiği üzere belirli adette panel birbirlerine seri olarak bağlanır ve sonrasında invertere takılır. Bu seri grubun içerisinde herhangi bir solar panel bozulursa veya gölgelenmeye maruz kalırsa, seri olarak bağlı olduğu için tüm solar paneller negatif olarak etkilenecek ve üretim ciddi oranda düşecektir.

Optimizer Etkisi
Optimizer Etkisi

Optimizerli inverterde ise her bir panel arkasına optimizer takılır ve böylelikle her panel birbirinden bağımsız hale gelir. Yine seri bir bağlantı olacak ama herhangi bir gölge durumunda diğer paneller hatta kendi güçlerini maksimum olarak verebileceklerdir.

Optimizer bağlantısı
Optimizer bağlantısı

Fiyat olarak karşılaştıralım

Optimizerli inverter her bir paneli bağımsız çalışır hale getirebiliyor. Hatta her bir paneli tek tek izleme sisteminde takip etmenizi sağlayabiliyor. Fiyat olarak dizi inverterlerden ilk yatırım maliyeti olarak yüksek kaldığı söylenebilir. Örneğin 3 Kw lık (10 adet panel ile ) bir sistem yaptığınızı düşünürsek 10 adet optimizer ve 1 adet inverter almamız gerekecek. Uzun yıllar boyunca her paneli tek tek görebiliyor olmanız ve hata analizi açısından bakıldığında fiyatının çok çok yüksek olduğu bence söylenemez.

Kurulumu zor mu ?

Dizi inverterde hesaplanan adetteki panelleri direkt olarak birbirine seri olarak bağlıyoruz .Optimizerli inverterde ise  küçük optimizerler panellerin altına ( genel olarak çatıya sabitlenen profile) monte edilir. Basit bir kuruluma sahiptir ve çok fazla zamanınızı almaz. Özellikle gölgeden kaçamayacağınız çatılarda (baca ,klima dış ünitesi gibi ) optimizerli inverter kurtarıcı olabilir.

Tasarım avantajları ve esneklik

Dizi inverterlerde ( eğer 1 adet MPPT -maksimum güç noktası bulucu elektronik devre-) bütün seri bağlantıların aynı adette olması gerekir örneğin 6 kw lık bir güneş enerji sistemi kuruyorsanız 11 adet ve 11 adet şeklinde bağlanmanız önerilir. 15 adede 7 adet veya 9 adede 13 adet gibi seri bağlantılar yapmak için en az 2 MPPT li inverter olmalıdır. Burada kullanılan panel güçlerinin de birbirinin aynısı olmalıdır. Optimizerli inverterde farklı panel güçlerini aynı cihaza bağlamanıza olanak tanır. Sabit voltaj yöntemi ile çalışan optimizerli inverter .Ayrıca gölgeli alanlarda kullanıldığında,  kaybınız sadece gölgeye maruz kalan panel kaybı kadardır.Diğer paneller maksimum şekilde üretime devam edecektir.

Optimizerli inverter çalışma prensibi

ideal şartlarda optimizerli solar inverter çalışma prensibi
ideal şartlarda optimizerli solar inverter çalışma prensibi

Örnek olarak kullanılan cihazın sabit voltaj (çalışma gerilimi) 400 V olarak belirtilmektedir.10 adet 200Wp paneller kullanıldığı düşünülürse 2000w / 400V = 5 A olarak kabul ediliyor.Optimizer girişindeki voltajı 32 Volt olarak görmekteyiz. MPP (maksimum güç noktası ) 200W / 32V = 6.25A (optimizer giriş tarafında) çıkışta ise 40 Volt ve 5A görülmekte.

Peki Gölge Varsa ?

Optimizerli solar inverter gölge olduğunda çalışma prensibi
Optimizerli solar inverter gölge olduğunda çalışma prensibi

Gölge olduğunda ise sistem 400Volt ta kendini sabit tutmak adına hesap yapıyor ve hatta dolaşan akımı 4.6A  ve optimizer çıkış voltajını da 43.5 Volt olarak düzenliyor. Gölgeye maruz kalan panel ise 40W (bu senaryo için ) desteğini vermeye devam ediyor. Optimizer giriş mpp voltajını bu kez 8.7Volt a düşürüyor ve toplamda yine 400Volt çalışma voltajı bulunuyor.

Kıyaslama
Kıyaslama

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir