Solar İnverter

Solar İnverterler güneş enerjisi sistemlerinin kalbi gibi olup DC (Doğru Akım) elektriği, AC (Alternatif Akım) elektriğe dönüştüren cihazlardır. Fotovoltaik güneş enerji sistemlerinde kullanılan ve sistemin temel bileşenlerinden birisi olan solar inverterlerin seçimi ve kapasitesinin belirlenmesi sağlıklı bir sistem kurulmasında önemli bir rol oynamaktadır. Bundan dolayı da bu içeriğimizde sizlere solar inverterlerin ne olduğunu ve inverter kapasitesinin nasıl hesaplandığını derledik.

Solar İnverter Nedir?

İnverter genel olarak baktığımızda DC (Doğru Akım) elektriği, AC (Alternatif Akım) elektriğe dönüştüren cihazlardır. Solar inverterler ise güneşten elektrik üretim sistemine entegre olarak kullanılan inverterlerdir.

Fotovoltaik güneş enerji sisteminin temel bileşenlerinden birisi olan bu inverterler genellikle konvertör, şarj kontrol cihazları gibi elektronik cihazlar ile bütünleşik olarak kullanılmaktadır.

Solar İnverter Çeşitleri

Solar inverter çeşitlerini şebekeye bağlı (on-grid), şebekeden bağımsız (off-grid) ve hibrit inverter olarak ayırabiliriz.

Şebekeye Bağlı (On-Grid) Solar İnverter

Şebekeye Bağlı (On-Grid) Solar İnvertör
Şebekeye Bağlı (On-Grid) Solar İnverter

On grid inverter, güneş panellerinin ürettiği DC elektriği düzenleyerek şebekeye uygun AC elektriğe dönüştürerek çift yönlü sayaç ile elektriği hatta basan bir elektronik cihazdır.

Şebekeden Ayrı (Off-Grid) Solar İnverter

Şebekeden Ayrı (Off-Grid) Solar İnverter
Şebekeden Ayrı (Off-Grid) Solar İnverter

Off grid inverterler ise bir akü grubu ile çalışabilen bir solar inverter çeşididir. Şebeke elektriği olma zorunluluğu olmadan çalışabilen bu inverterler şebekeden bağımsız off grid solar sistemlerde yaygın olarak kullanılmaktadır. Bu inverterler çeşit modellerde üretilebilmektedir.

Bunlardan birisi de akıllı off grid inverterlerdir. Bu cihazlar içerisinde inverterün yanı sıra şarj kontrol cihazı ve AC-DC dönüşümünü sağlayan konvertör de bulunur.

Bu sayede akıllı off grid inverterler şebeke elektriği ile aküleri de şarj edebilmektedirler. Elektrik şebekesinin olmadığı yerlerde ise jenaratör vasıtasıyla aküler şarj edilebilmektedir.

Bu durum özellikle üst üste çok sayıda bulutlu gün olduğu kış zamanlarında elektrik şebekesi yoksa jeneratör çıkışı off grid invertere bağlanarak akülerin şarj edilmesi sağlanmaktadır.

Hibrit Solar İnverter

Hibrit solar inverter denilen cihazlar ise off grid ve on grid inverterlerin yaptığı işlevleri birleştiren bir cihazdır. Genellikle de on grid solar enerji sistemlerinin akü destekli modellerinde kullanılmaktadır.

İnverter Kapasitesi Nasıl Hesaplanır?

İnverter kapasite hesaplaması on grid veya off grid solar inverter olma durumuna göre değişiklik göstermektedir.

Off-Grid Solar İnverter Kapasitesini Hesaplama

Şebekeden bağımsız inverterlerin kapasitesi belirlenirken ilk olarak bu inverter ile doğrudan çalıştırılacak cihazların anlık güç tüketimi önemlidir. Ayrıca kullanılacak akü adedi, güneş panel grubunun çıkış voltajı gibi diğer etkenlerde inverterün modelini belirlemede önemlidir.

Off-Grid inverter kapasite hesabını bir örnek ile açıklayalım.

Cihaz Anlık Güç Tüketimi
LED TV 150 W
A+ Çamaşır Makinesi 1200 W
A+ Buzdolabı 1200 W
Aydınlatma (10 Adet 12 W LED Lamba) 120 W
Toplam 2670 W

Yukarıdaki cihazların anlık güç tüketim değerlerinin toplamı 2670 W’dır. Tabi bu değeri doğrudan inverter gücü olarak almıyoruz. Çünkü sağlıklı bir sistem için anlık olarak fazla akım çekimleri, inverter verim kaybı gibi etkenler de düşünülmelidir. Bundan dolayı da toplam anlık gücü minimum 1,5 gibi bir katsayı ile çarpıp inverter kapasitesini bulmak gerekmektedir.

Yani 2670 W * 1,5 = 4005 W bulunur yani minimum 4 kW kapasitesindeki bir inverter yeterli olacaktır. Tabi eğer ileriye dönük ekstra cihazlar kullanacaksanız bu kapasiteyi 5 kW veya daha üstüne de çıkartabilirsiniz.

Bir ekleme daha yapalım eğer 5 kW üstü bir inverter gücüne ihtiyacınız var ise birden fazla inverterü paralelleyerek kullanabilirsiniz.

Örneğin 10 kW invertere ihtiyacınız var ise 5 kW iki inverterü birbirlerine bağlayarak 10 kW inverter gücü elde edebilirsiniz.

Tabi bunu yaptığınız zaman aynı zamanda güneş panel ve akü bağlantılarını da buna göre ayırıp inverterlere giriş yapmalısınız.

On-Grid Solar İnverter Kapasitesini Hesaplama

Şebekeye bağlı on-grid solar inverterlerde kapasite belirleme kriterleri de güneş panel kurulu gücüne bağlıdır.

Örneğin 3 kW kapasitede bir güneş panel kurulu gücünüz var ise inverör gücünüz de buna paralel olması gerekmektedir. Yani 3 kW panel kurulu gücü için 3 kW gücünde bir inverter gerekmektedir.

Tabi bire bir kapasitede bir inverter modeli bulamaz iseniz. Güneş panel kurulu gücünüze en yakın inverter kapasitesini seçebilirsiniz. Ayrıca seçeceğiniz inverterlerin güneş panel voltaj aralıklarını da kontrol etmelisiniz. Toplam güneş paneli çıkış voltajınıza uyumlu inverter seçmeniz önemlidir.

Büyük güneş enerji santrallerinde de genellikle güneş panel sırasına yani stringe göre string başına bir inverter kullanılmaktadır ve daha sonra bu inverterler de birbirilerine bağlanmaktadır.

Tüm bunların yanı sıra on grid inverterün tek fazlı veya üç fazlı olma durumu da önem arz etmektedir. Bunu da belirlemek için inverterün bağlanacağı elektrik hattının faz durumu kontrol edilmelidir.

Ayrıca On grid inverterlerin çalışması için şebeke elektriği de gereklidir. Bundan dolayı da şebekede elektrik kesildiğinde güneş tepe de olsa dahi evinizin de elektriği kesilecektir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir